Acasa Despre Program Membri Parteneri Resurse
Program Ziua Internaţională Antidrog 2003

 

Program Ziua Internaţională Antidrog 2003

 

Prima Conferinţă Naţională cu Participare Internaţională:

„Pericolul drogurilor în România”.

 

Organizatori:

 

Centrul Judeţean Cluj de Prevenire si Consiliere Antidrog, Prefectura Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca - Catedra de Sănătate Publică şi Management, Clinica de Pediatrie II, Catedra de Psihologie medicală, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Cluj, Fundaţia „O viaţă fără droguri”, Fundaţia Bonus Pastor, Fundaţia World Vision, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj, Centrul zonal de combatere a crimei organizate şi antidrog Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Cluj, Universitatea „Babeş-Bolyai” – Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe Comportamentale, Facultatea de Asistenţă Socială, organizează în perioada 26-27 iunie 2003, în cadrul manifestărilor ocazionate de marcarea Zilei Internaţionale de Luptă împotriva drogurilor, prima ediţie a Conferinţei naţională cu participare internaţională: „Pericolul drogurilor în România”.

 

Perioada şi locul de desfăşurare:

         

26-27 iunie 2003; Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, str. Pasteur nr. 6.

 

Participanţi propuşi:

- Agenţia Naţională Antidrog, Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Poliţiei, Brigada de Combatere a Crimei Organizate, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Centre Zonale de Combatere a Crimei Organizate şi  Antidrog, Centre Judeţene de Prevenire şi Consiliere Antidrog, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Ministerul Sănătăţii şi Familiei, Ministerul Educaţiei şi Învăţământului, Ministerul Tineretului şi Sportului, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Administraţiei Publice, Direcţia Generală a Vămilor, Direcţia Generală a Penitenciarelor, Organizaţia Naţiunilor Unite – Programul Anti SIDA, UNICEF, UNESCO, USAID, Comitetul de coordonare a ONG-urilor, PHARE, ataşaţi de poliţie pe lângă ambasade: SUA, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Olanda, Austria, Danemarca, Suedia, Japonia, Italia, Turcia, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Rusia, Moldova, Ucraina.

 

Beneficiari: specialişti şi lucrători în domeniu.

 

 

 

Prezentare generală:

 

Flagelul drogurilor se face tot mai mult simţit şi în România începutului de mileniu III. Din ţară de tranzit, ţara noastră a devenit foarte repede piaţă de desfacere pentru mulţi distribuitori de droguri. Uzul şi abuzul de substanţe, ca obiceiuri prejudiciabile sănătăţii, este în creştere în ultimii ani, afectând grupe de populaţie tot mai numeroase, grupele de vârstă cele mai expuse riscului de îmbolnăvire şi deces fiind copiii, adolescenţii şi tinerii, care, pe fondul contorsionărilor sociale, inerente perioadei de tranziţie pe care o parcurgem, a schimbărilor rapide politico-sociale, naţionale şi internaţionale, dar şi a labilităţii psihice, crizei de identitate caracteristice  vârstei, în condiţiile creşterii alarmante a ofertei de piaţă a drogurilor, cad tot mai frecvent victimă acestui flagel social.

 

Centrul Judeţean Cluj de Prevenire si Consiliere Antidrog are ca preocupare permanentă organizarea de activităţi cu caracter preventiv prin distribuirea de informaţii şi oferirea de programe educaţionale tuturor grupurilor populaţionale aflate la risc potenţial crescut de consum de droguri, în special elevilor, studenţilor, tinerilor. Astfel, Centrul Judeţean Cluj de Prevenire si Consiliere Antidrog a iniţiat programe de formare de formatori în educaţia pentru sănătate privind consumul de substanţe dopante (profesori, pedagogi, asistenţi sociali, psihologi, studenţi la facultăţi de specialitate, medici rezidenţi, medici de familie, lucrători din Poliţie, Jandarmerie, administraţie publică, părinţi, voluntari, etc.) în vederea implicării tuturor factorilor de decizie şi a comunităţii în lupta împotriva fenomenului drogurilor.

 

Tot la iniţiativa şi prin implicarea efectivă a membrilor Centrul Judeţean Cluj de Prevenire si Consiliere Antidrog, la nivelul judeţului au fost realizate şi oferite activităţi substitut pentru petrecerea timpului liber, pentru populaţia la risc, de tipul manifestărilor culturale (Programul „Şi teatrul te poate ajuta”), competiţii sportive, concursuri literare, concursuri de afişe, creaţii plastice, toate cu tematică antidrog, care să ofere tinerilor, şi nu numai lor, ocazia de a participa împreună la activităţi comunitare, ca alternativă la consumul de droguri.

 

Individualizând nevoile resimţite de populaţie, dorind să oferim servicii medicale şi educaţionale de înaltă calitate, Centrul Judeţean Cluj de Prevenire si Consiliere Antidrog, împreună cu specialiştii din judeţul Cluj, organizează studii privind nivelul consumului de droguri şi nevoia de educaţie în profilaxia acestuia. În acest cadru, Centrul Judeţean Cluj de Prevenire si Consiliere Antidrog organizează în perioada 26 – 27 iunie 2003 în cadrul acţiunilor prilejuite de marcarea Zilei Internaţionale de luptă împotriva drogurilor Prima Conferinţă naţională cu participare internaţională „Pericolul drogurilor în România”.

 

 

Scopuri:

 

- Realizării unui curent favorabil de opinie în rândul populaţiei judeţului Cluj privind nevoia de implicare comunitară în prevenirea şi combaterea consumului de droguri.

 

- Distribuirea de informaţii din cercetările specialiştilor in domeniul prevenirii consumului de droguri, utile medicilor din şcoli, medicilor de familie, cadrelor didactice, studenţilor, tuturor celor care se confruntă efectiv cu acest fenomen din ce în ce mai îngrijorător.

 

Obiective:

 

1.     Aplicarea unitară a Strategiei Naţionale Antidrog.

2.     Identificarea de metode, mijloace de prevenire şi surse de finanţare pentru acţiunile antidrog.

3.     Realizarea unei concepţii unitare privind indicatorii de eficientă a activităţilor de prevenire.

4.     Propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei privind combaterea traficului, precum şi consilierea antidrog, tratamentul acut de dezintoxicare şi tratamentul post-cură, stabilirea organului sau instituţiei competente să dispună măsura de siguranţă (obligaţia consumatorilor de a se supune tratamentului de recuperare).

5.     Creerea unui fond naţional de finanţare a programelor privind consumul de droguri.

6.     Rolul şi locul instituţiilor administraţiei publice locale în asigurarea fondurilor locale de finanţare a programelor antidrog.

7.     Elaborarea unor concluzii ale Conferinţei Naţionale, cu propuneri de lege -ferenda.

 

Beneficiul principal al acestei Conferinţe este crearea unei baze de date care să cuprindă cât mai multe informaţii rezultate din cercetările şi practica de specialitate, cu privire la opţiuni şi metode de prevenire a consumului de droguri, tratament în cură şi post-cură. La fel de importante sunt schimbul de idei şi opinii legate de  consumul de droguri, popularizarea programelor educaţionale iniţiate şi implementate de Centrul Judeţean Cluj de Prevenire si Consiliere Antidrog, colaborarea eficientă dintre specialişti şi membrii Centrului, dorinţa de a-şi împărtăşi experienţa dobândită, colaborarea interdisciplinară dintre specialişti şi toţi cei implicaţi în lupta împotriva consumului de droguri, la nivel comunitar.

 

Lucrările selectate de Comitetul ştiinţific vor fi publicate în revista editată de Centrul Judeţean Cluj de Prevenire si Consiliere Antidrog numită „Jurnalul Antidrog”. În aceeaşi publicaţie, lansată în cadrul unei conferinţe de presă, la deschiderea anului universitar 2003-2004, vor fi publicate, de asemenea, articole şi studii din domeniul drogurilor, studii de caz pentru dependenţi de droguri reintegraţi socio-profesional, acţiuni şi activităţi ale Centrelor Judeţene Cluj de Prevenire si Consiliere Antidrog.

 

Activităţi:

 

Conferinţa se va desfăşura în Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, str. Pasteur nr. 6.

 

26 Iunie 2003

Ora 1000 - 1300       Deschiderea oficială a lucrărilor Conferinţei. Prezentarea strategiei naţionale de luptă antidrog. 

Ora 1300 - 1430       Pauza de masă

Ora 1430 - 1800       Târgul sponsorilor

Ora 1830 - 2000       Teatru „Colivia cu iluzii”, de C. Udrea, la Cercul Militar Cluj

Ora 2030 - 2200       Cocktail

 

27 Iunie 2003

Ora  900 - 1100        Ateliere de lucru

 

Atelier 1 – Prevenirea cererii în consumul de droguri

Atelier 2 – Prevenirea ofertei în consumul de droguri

Atelier 3 – Tratamentul acut de dezintoxicare

Atelier 4 -Tratamentul de reabilitare şi reinserţie socio-profesională

Atelier 5 – Rolul ONG-urilor în prevenirea consumului de droguri

Ora 1100 - 1130       Coffee - break

Ora 1130- 1300        Continuarea discuţiilor pe ateliere

Ora 1300 - 1430            Pauză de masă

Ora 1430- 1700        Continuarea discuţiilor pe ateliere, concluzii pe ateliere

Ora 1700 - 1715       Coffee - break

Ora 1730 - 1830       Concluziile Conferinţei în plen

Ora 1900 - 2000        Teatru „Însemnările unui nebun”, de Gogol

Ora 2030 - 2200            Cocktail

 

Resurse materiale

Bugetul estimat este de 13.500 Euro.

 

 


Centrul judeţean Cluj de prevenire şi consiliere antidrog

Telefon: . 0264-934 , 0264- 433119, 0744-646570; e-mail: cjcpca@personal.ro

Pagină realizată şi întreţinută de Vicaş Cristian, Fundaţia MEDAX

Sugestii şi comentarii la visoft@contimex.ro